google-site-verification: google5f28debd4114d5a6.html

10 Eylül 2016 Cumartesi

Ev Baklavası ve Herkese Hayırlı Bayramlar

Küçüklüğümden beri hamur işlerine olan ilgim herkes tarafından fark edilirdi.Annem tatlı yapacağı zaman her zaman dizinin dibinde oturur hamurla oynamaya bayılırdım.Böyle böyle çok küçük yaşta baklava açmayı öğrenmiş oldum.Zaman geçtikçe baklavanın püf noktalarını da kendi kendime öğrenmiş oldum
Aslında bu tarifi eklemeden bir hayli düşündüm hatta resimlerde baya önce çekilmiş.Çünkü baklavada her ne kadar bir ölçü olsa da pratik ve deneme yanılma çok önemli.Bunlardan en önemlisi de bana göre şerbet ve pişirme kısmı.Baklavayı açma kısmı bana her zaman çok basit gelmiştir.Eğer pişirme ve şerbetlee kısmında biraz sabırlı olursanız kusursuz bir baklava yapmak elinizde..

Ev Baklavası

Malzemeler:
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 tutam tuz
  • Aldığı kadar un 
  • Açmak için bolca nişasta 
  • Ara katlar için fındık
Üzerine dökmek için:
  • 250 gr tereyağı 
  • 1 su bardağı sıvıyağ 
Şerbet için :
  • 6 su bardağı su 
  • 6 su bardağı toz şeker 
  • Yarım limon 

Yapılışı:
  1. Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp karıştırın.Yavaş yavaş un,tuz ve kabartma tozunu  ekleyip yoğurmaya başlayın.ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir hamur olana kadar un ekleyip yoğurun.(un ölçüsü yazamıyorum çünkü her unda farklılık gösteriyor.Hamur tamamen bütünleşince 5-7  dakika daha elinizle iyice yoğurun.Bir kaba alıp.Üzerini streçleyin.30 dakika kadar bir kenarda bekletin.
  2. Tereyağını en kışık ateşte hiç karıştırmadan eritin.
  3. Hamurdan ilk olarak 2 adet cevizden biraz daha büyük parça koparıp yuvarlayın.(bunlar baklavamızın en üst katı olacak ve tek tek açılacak)Kalan hamurdan ceviz büyüklüğünde 30 adet beze hazırlayın.İlk 10 bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın.Aralarına bolca nişasta serpip üst üste dizin.Önce merdane ile 30-35 cm olacak kadar açın.Daha sonra çubuk yardımıyla açabildiğiniz kadar açın.(açarken kenar kısımlarını hafif hafif bastırarak açmaya özen gösterin.Bu kısımlar biraz kalın kalabiliyor)Açtığınız yufkayı tepsiye serip kenar kısımlarını kesin.Aralara fındık döşeyip kenardan artan parçaları da tepsinin iç kısmana orantılı olarak yerleştirin.Her kata fındık döşemeyi unutmayın.Kalan iki 10 luk bezeyide aynı şekilde açıp tepsiye yerleştirin.İlk başta ayırdığımız 2 bezeyi de teker teker açıp tepsinin üzerini kaplayın.Fazla kalan kısımlarını kesmeden baklavayı dilimlemeye başlayın. Dilimlendikçe kenarda kalan kısımlar biraz içe kayacaktır.Baklava kesimi bitince kenardaki parçaları kesip çıkartın.Kenarlarını bıçakla hafifçe içe batırın.
  4. 1 su bardağı sıvıyağı tepsiye eşit olarak yayın.Tereyağının önceden erittiğimiz için üst kısmında oluşan köpük ve alt kısmına biriken tortudan geriye kalan saf yağı (sarı renkte olan yağı kullanıyoruz böylelikle baklavamız daha açık renkte ve yanmamış oluyor) baklavanın üzerine eşitçe yayın.(resimlerde daha iyi göreceksiniz)
  5. Fırına verip,Fırını 160 c ayarlayın Yaklaşık 1,5 saat kadar pişirin.(rengi altın renginde olacak)
  6. Baklavayı bir kenarda soğuması için bırakın.
  7. Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye alıp ocağa koymadan iyice karıştırın.Şekerin çözülebildiği kadar çözülmesi baklavanın daha sonradan şekerlenmesini önlüyor.Daha sonra ocağa alıp kaynatın.20-25 dakika kaynayınca limonu ilave edin.Bir süre daha kaynatın.Şerbetin olduğunu anlamak için bir tabağa bir damla şerbetten koyun eğer sağa sola kaymıyorsa olmuş demektir.
  8. Şerbeti ocaktan alıp tamamen soğuyan baklavanın üzerine gezdirin.
Afiyet Olsun...











0 yorum:

Bunlar da ilginizi çekebilir